Alles in de cloud?

03-05-2018

Als de schijfruimte op je computer snel vol begint te raken, is het misschien tijd om wat bestanden op een andere locatie neer te zetten. Als je niet wilt investeren in een nas, kun je ervoor kiezen je bestanden op te slaan op een van de vele clouddiensten. 

Een aantal jaar geleden was het aanbod van gratis online clouddiensten enorm, waarbij je bovendien een flink aantal gigabytes onbeperkt kon gebruiken zonder extra te hoeven betalen. Maar juist door die populariteit hebben die diensten ook gezien dat er best wat te verdienen valt. Het resultaat is dat je bij de meeste clouddiensten veel minder gratis gigabytes krijgt en al snel moet bijbetalen als je meer bestanden wilt kunnen opslaan.

Synchroniseren en back-uppen

Een cloudopslagdienst kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Gaat het vooral om het delen van bestanden met anderen of het tegelijkertijd kunnen samenwerken in documenten? Of wil je een clouddienst vooral gebruiken voor permanente back-ups, waar je vanaf elke computer bij kunt? Elke clouddienst heeft weer andere mogelijkheden. De ene dienst focust op voornamelijk synchronisatie, de andere is puur gericht op het maken van back-ups. De standaard gratis opslagruimte die je bij de meeste diensten krijgt, is beperkt, maar vaak wel voldoende voor bijvoorbeeld je foto’s. Belangrijk is dan dat je eenvoudig verbinding kunt maken met de clouddienst, bijvoorbeeld door middel van een synchronisatie-app die automatisch je bestanden up- en downloadt van en naar de clouddienst. Ook prettig is dat je overal bij je bestanden kunt, bijvoorbeeld vanaf je smartphone of een andere computer.

Bestanden delen met anderen

Bij vrijwel alle clouddiensten is het mogelijk om bestanden die je in de cloud hebt opgeslagen te delen met anderen. Dat kan bijvoorbeeld door het delen van een link naar het bestand, direct via e-mail of handmatig. Bij het handmatig delen van een link betekent het echter vaak dat die link algemeen is, en niet gekoppeld aan bijvoorbeeld een e-mailadres van de ontvanger. Sommige clouddiensten bieden alleen de mogelijkheid om mappen of bestanden te delen met gebruikers die óók een account bij de dienst hebben. Samenwerkopties worden eveneens aangeboden; je kunt dan samenwerken aan een bestand of andere gebruikers rechten te geven voor toegang tot mappen en om naar die map te kunnen uploaden.

Back-ups plannen

Wanneer je een cloudienst gaat inzetten voor het maken van back-ups, is het belangrijk dat dat proces zo soepel mogelijk verloopt. Bij clouddiensten die back-upmogelijkheden bieden, is een goedwerkende app dus essentieel. Je moet bijvoorbeeld kunnen instellen hoe vaak een back-up wordt gemaakt en welke bestanden daar standaard in moeten worden opgenomen. Vrijwel geen enkele back-updienst kan overweg met het back-uppen van bijvoorbeeld je systeembestanden of je Windows-map. Er is maar één clouddienst in dit overzicht die een complete back-up van je systeempartitie kan maken, en dat is iDrive.


Bron: https://computertotaal.nl